Alfons Åberg var på besök den 25 sep – 5 dec

Bokäventyret kommer regelbundet gästas av tillfälliga utställningar. Först ut var lekutställningen om Alfons Åberg som startade på invigningsdagen 25 september och avslutades den 5 december.

Lekutställningen om Alfons är en rolig och spännande dörr till Gunilla Bergströms älskade barnböcker. I utställningen kunde barnen leka i Alfons roliga miljöer, läsa och lära sig mer om Gunilla Bergström och Alfons liv.

Utställningen är producerad av Barnutställningar i samarbete med Rabén & Sjögren samt Bok-Makaren.

Gunilla Bergström (1942-2021) var skaparen bakom denna välkända karaktären Alfons Åberg. 1972 kom första boken "God natt, Alfons Åberg" ut. Alfons och hans pappa som bor i ett höghus blev snabbt populära. Att en ensam pappa fick ta plats i en barnbok var nyskapande. Hennes sätt att illustrera med både collage och ritad bild var också helt nyskapande inom barnboksvärlden. Bergström blev 1987 invald till sällskapet Nya Idun och var med i Svenska barnboksakademin åren 1997-2013. Gunilla Bergström har under sin karriär tilldelats många utmärkelser som Elsa Beskow-blanketten 1979 och Astrid Lindgrens värld-stipendiet 2012.